Den gode kombi af sundt og sødt

Jeg har altid haft en sød tand – og har det stadig. Jeg har altid levet sundt og dyrket motion – men det søde har altid været der, uden grænser. Jeg har altid været dårlig til at sætte grænser for mig selv, når jeg var gået “sukkerkold” – et begreb som i øvrigt ikke må bruges mere, da det ikke er noget som sker i kroppen, men derimod i hjernen. Men dén vil jeg vende tilbage til en anden dag, når jeg har samlet lidt research. Men for at vende tilbage til sukker, slik, kager, romkugler, chokolade, flødeboller osv…. Det har altid været der, selvom jeg også har spist sundt og dyrket motion. Efter jeg har fået børn, har sundhed dog fået en større betydning for mig – sikkert også fordi jeg er blevet gammel og er skide bange for alle de livstidsdomme, som dårlig kost kan være skyld i. Samtidig med at der skal kæmpes lidt mere, for at få den figur tilbage, som man havde inden man fik børn.

Derfor, jeg er hverken fanatisk eller sukkerforskrækket – fordi hvis man siger til mig, at jeg ikke må spise søde sager – så tænker jeg ikke på andet og jeg ved, at min hjerne konstant vil være opmærksom på, hvor der er noget sødt og hvor jeg kan indtage det i smug. Og jeg tror lidt at børnene har det på samme måde – derfor, sukker er ikke forbudt, det skal bare ikke indtages for tit og der skal være nogle faste rammer for, hvornår det må spises. Det får mig endelig frem til, hvad dette indlæg handler om – det handler om den gode kombi imellem det søde og det sunde. Vores måde at gribe det an på, er at leve IMG_0001efter 80/20-princippet. Det handler i al sin enkelthed om, at 80% af alt hvad man indtager skal udelukkende være sundt og næringsfyldt mad – og i passende portioner! Dette gælder for en voksen. Børn og unge mennesker skal naturligvis ikke følge dette kostprincip! Herhjemme følger mine børn (indtil videre kun den store) udelukkende dét princip, at søde sager kun indtages til disney-fredag eller ved særlige anledninger.

For at gøre det nogenlunde overskueligt, vil jeg sætte det op på følgende måde:

– Én portion morgenmad – det kunne for eksempel være 1 æg, et halvt stykke rugbrød med ost og noget frugt og bær.
– Én portion frokost – som kunne være et halvt stykke rugbrød med noget fisk, en snackpeber, en gulerod og lidt cherrytomater
– Én portion aftensmad – det kunne være et stykke kylling, lidt pasta med pesto og en salat bestående af spidskål, gulerødder og æble i tern.

Dette tæller for mine 80%, hvor alt skal være snorelige. Udover dét kommer så de 20%, hvor der er plads til at synde, og hvor der er plads til caffe latte og til at smage og spise alle de lækre søde sager, som jeg holder så meget af at lave og ikke mindst at spise. I min familie, så er det fredag til disney sjov og om lørdagen, der er plads til lidt usund. Ikke at vi skejer ud hele dagen fra morgen til aften – men lidt sødt fredag aften og så kunne vi godt finde på at tage ud og spise brunch lørdag morgen. Så bliver dét vores 20% på hele ugen. Man kan også dele det op pr. dag – at man hver dag spiser 80% sund kost og 20% som er udover, f.eks. hvis man tager en caffe latte på eftermiddagen på 2,5 dl. sødmælk. Så ville jeg mene, at man havde opbrugt sine 20% på den dag.

Det var faktisk min kæreste som introducerede mig for dette princip og må også indrømme, at jeg var ved at få kanelsneglen galt i halsen, da han fortalte mig om det for et par år siden. Tænkte først, om han var blevet vanvittig, siden han mente at jeg kunne gå ned på sukker. Det var også mega hårdt i starten og jeg var ofte i dårligt humør, fordi jeg ikke IMG_5356fik mit kick. Men skal jeg være ærlig, så fungerer det helt fantastisk godt nu. Noah har altid accepteret, at det er om fredagen, der er slik og popcorn. Han har nemlig et sundt forhold til slik – står der en skål slik, chips eller andet på bordet, kan det sagtens stå der, uden at han rører ved det. Og Linus, som kan ses her på billedet er i gang med at indtage noget banan. Han har i den grad noget at glæde sig til, når Mor introducerer ham for hvad denne dejlige verden kan tilbyde af lækre og søde sager – igen i begrænset omfang og med måde 🙂

Jeg vil slutte af med at pointere hvor meget jeg elsker rutiner og vaner. Det er trygt med rutiner – både for børn og voksne. Vi ved hvornår det usunde må indtages og ikke mindst – hvilket i min optik er det vigtigste – at det kan spises med god samvittighed!

 

Rate this post

Comments are closed.